Veliko Gradiste

Foto Veliko 2

Data zomer 2018: 4 augustus tot 19 augustus

Tijdens dit project wordt een bezoek gebracht aan een Roma-gemeenschap in het Servische stadje Veliko Gradiste aan de Donau. We hebben ons gericht op een bevolkingsgroep die in Servië zeker niet overal geliefd is, namelijk: de Roma’s (zigeuners). In Veliko Gradiste bevindt zich een Roma-dorpje dat bestaat uit ongeveer 30 huizen. De leefomstandigheden verschillen sterk van huis tot huis. Sommigen gezinnen hebben het goed, en sommige wonen met grote gezinnen van soms wel zeven kinderen in  ‘huizen’ die alleen bestaan uit een paar muren.

De voorzieningen die voor ons vanzelfsprekend lijken, zoals een badkamer en een toilet, blijken bij deze gezinnen maar al te vaak te ontbreken. Daarnaast hebben de kinderen in de zomervakantie erg weinig te doen. Behalve het gebrek aan geld, is er ook een groot gebrek aan aandacht voor de kinderen. De kinderen komen uit grote gezinnen met weinig geld en zijn erg op zichzelf aangewezen.  Oudere broers, maar voornamelijk zussen passen op hun jongere broertjes en zusjes.

De bedoeling van het verblijf is om deze kinderen de tijd van hun leven te geven, al is het maar voor twee weken. Door simpele activiteiten – zoals  naar het zwembad gaan, bal- en waterspelletjes, spelen met make-up – krijgen ze de mogelijkheid om hun zorgen even opzij te zetten en alle aandacht te krijgen die ze verdienen. De kinderen waren afgelopen zomer meer dan blij met onze komst en kijken al erg uit naar volgend jaar.

Benieuwd naar dit project? Lees hier over een dag in… Veliko Gradiste

Over ons

Stichting ‘Wij Helpen Daar’ is een door studenten opgerichte organisatie, die zich inzet voor de minderbedeelden in voormalig Joegoslavië.